Blog

Flipping the classroom

Als startend trainer binnen een grote financiële organisatie wist ik niet beter dan dat opleiden thuis hoorde in een klaslokaal. De deelnemers meldden zich op maandagochtend 9 uur in Utrecht om in 10 dagen te worden klaargestoomd voor bijvoorbeeld het vak van financieel adviseur.

De training was zo opgezet, dat na het geven van instructies deelnemers zelf aan de slag gingen met de gedeelde kennis. Op gezette tijden werd de nieuwe kennis getoetst en kregen de deelnemers huiswerk mee naar huis, die geënt was op de behandelde stof.

Dilemma’s

Het duurde niet lang alvorens ik tot de conclusie kwam dat dit niet de meest effectieve en efficiënte manier van leren was. De diversiteit in kennis- en vaardigheidsniveau van deelnemers maakte het lastig om op een “gemiddeld” niveau te starten, sterker nog soms zat een hele groep te wachten op de uitleg die gegeven werd aan 1 of 2 deelnemers die over geen enkele (basis)kennis beschikten.

Daarnaast had ik een groeiend gevoel van onvrede met de wijze waarop ik als trainer mijn werk deed. Ik was en ben geen instructeur en al helemaal geen knoppentrainer! Waarom trainde ik in hemelsnaam op kennis als deelnemers ook zélf kunnen lezen, waarom stond ik uitleg te geven over systemen die het beste in de praktijk geleerd konden worden én waarom was er geen (individuele) aandacht voor de leervragen die halverwege de week bij bosjes de kop op staken bij deelnemers?

Feedback

Als trainer vind ik het belangrijk om aan te sluiten bij de wensen, leerbehoeften en verwachtingen van de deelnemers aan mijn trainingen. Om die reden check ik veelvuldig bij deelnemers of ik hieraan in voldoende mate gehoor geef en moedig ik hen aan om vooral ook feedback te geven in plaats van zich niet uit te spreken. Al vrij vlot waren er deelnemers die aangaven dat ze zich graag hadden willen voorbereiden op de training. Veel van de behandelde leerstof leende zich bij uitstek als voorbereiding op de training waardoor er meer tijd zou overblijven om bijvoorbeeld op vaardigheden te trainen.

Flipping the classroom

De term Flipping the classroom viel voor het eerst tijdens een gesprek met een collega trainer op een bijeenkomst van het NOBTRA (Nederlandse Orde van Beroeps Trainers). Binnen dit netwerk van trainers en opleiders ben ik op zoek gegaan naar ervaren trainers die mij zouden kunnen adviseren over de dilemma’s waar ik tegenaan liep.

Maar wat betekent het nou werkelijk?

De klassikale instructie wordt omgewisseld met het individuele huiswerk na behandeling van de lesstof. De klassikale instructie wordt online aangeboden, terwijl de momenten in de klas gebruikt worden om te oefenen met de nieuw verworven kennis. Er ontstaat een veel efficiëntere manier van leren ten opzichte van de traditionele manier van leren.

Flipping the ClassroomTraditioneel

Zelfstandig
– Iedere deelnemer bereid zich online voor (in een online leeromgeving) door het lezen van kennisartikelen, kijken naar filmpjes (tutorials, essentials), maken van opdrachten, etc.

·       Leren gebeurt in het tempo van de deelnemer op een tijdstip dat hij wenst, en zo vaak als hij de stof wil volgen.

·       In een online leeromgeving kan de deelnemer ook vragen stellen aan zijn mede cursisten en toetsen maken.

Gezamenlijk

 • De trainer geeft een instructie
  De deelnemers maken aantekeningen
  De deelnemers volgen de instructie op
  De trainer toetst kennis
  De deelnemers gaan naar huis met huiswerk geënt op de behandelde stof.

Gezamenlijk

 • In de klas is de deelnemer voorbereid en kan, voor zover van toepassing, dieper ingegaan worden op de lesstof.
 • De vragen die deelnemers stellen zijn veel meer gericht op het toepassen van de lesstof in de praktijk.
 • Door een online voorbereiding ontstaat in de klas tijd en ruimte om te oefenen, maar ook om te discussiëren.
 • De mogelijkheid ontstaat om meer differentiatie aan te brengen in de totale opleiding/training (maatwerk).
 • Meer interactie tussen deelnemers onderling en trainer.
Zelfstandig·       De deelnemer maakt zijn huiswerk naar aanleiding van de behandelde stof.

Nieuwe dilemma’s

Met het flippen van de classroom is ook mijn rol van trainer veranderd. Ik word niet alleen geacht kennis te hebben van de inhoud van de trainingen en te beschikken over didactische vaardigheden, van mij wordt nu ook verwacht dat ik kennis heb van techniek. Want op welke wijze pas ik de technische mogelijkheden toe om de stof zo goed mogelijk aan te bieden?

En wat te denken van alle vrijkomende tijd nu deelnemers veel meer zélf aan het roer zitten van hun ontwikkeling.

Blended learning en online faciliteren

Het eerste dilemma heb ik getackeld door mijn trainingen blended te maken en mijzelf te bekwamen in het faciliteren en begeleiden van deelnemers in een online leeromgeving. Daarbij aangetekend, dat het één op één overzetten van bestaande trainingen naar een online leeromgeving niet werkt! Integendeel zelfs.

Het tweede dilemma heb ik kunnen oplossen door veel meer tijd te nemen om deelnemers samen aan het werk te zetten met opdrachten, discussies te stimuleren en vooral veel tijd te nemen voor het beantwoorden van vragen. Daarnaast heb ik trainingstijd terug gegeven, omdat ik sterk geloof in het 70-20-10 principe, waarbij mensen zoveel mogelijk leren op de werkplek.

Tips

Tot slot deel ik graag een aantal tips met jullie, die mij enorm hebben geholpen bij het flippen van mijn trainingen.

 • Beschouw flipping the classroom niet als hét middel voor al je (training)problemen
 • Check of je deelnemers ook (thuis) kunnen beschikken over de benodigde middelen
  (bijvoorbeeld een laptop, wifi, etc.)
 • Neem de tijd om de content van je trainingen aan te passen. Het één op één online zetten van “klassieke” trainingen voegt niets toe
 • Doe het ook niet alleen, vele handen maken licht werk
 • Doe het in kleine stapjes en haak vooral ook je eindgebruikers aan (deelnemers). Dat wat jij in je hoofd hebt zitten hoeft niet persé in de praktijk te werken
Categorieën